Składniki
  • 150g mąki owsianej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 250ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 400g piersi kurczaka
  • Suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Sól i pieprz
Dania główne

Pierogi owsiane

Przygotowanie:

Ciasto:

Oba rodzaje mąki wsyp do miski. Wymieszaj z solą i olejem. Dodaj połowę wody i rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą miksera lub robota kuchennego. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj pozostały płyn. Ciasto powinno być jednolite i bardzo plastyczne. Wyłącz mikser i dokończ wyrabianie ręcznie. Uformuj ciasto w coś na kształt kuli i podziel na 2-3 części. Jedną pozostaw na blacie, a pozostałe koniecznie owiń dokładnie przezroczystą folią.

Blat oprósz minimalną ilością mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkuj cienko. Szklanką wytnij kilka kółek. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Zlep dokładnie przyciskając mocno. Możesz wykończyć końce warkoczykiem, odciskając końcówkę widelca lub lepiąc zakładki.

Gotowe pierogi wrzucaj do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Kiedy wypłyną gotuj około minuty. Wyłów łyżką cedzakową i delikatnie opłucz pod zimną wodą aby uniknąć wzajemnego sklejania. Układaj na talerzu.

Farsz:

Mięso mielone z piersi kurczaka podsmaż wraz z cebulą na patelni. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Zalej 200ml wody i wszystko duś pod przykryciem 30 minut aż do odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.

Wróc do listy

Aktualności

Sylwetka na lato – proste zasady by ją osiągnąć
Sylwetka na lato – co zrobić by ją osiągnąć? Pogoda się zmienia i wraz z nią przychodzą coroczne problemy....
17.05.2018
Czytaj całość

Kontakt

ZADZWOŃ
727-526-376
LUB NAPISZ
TOBIASZRUSEK@GMAIL.COM

Social media

Polub moje profile

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

i śledź ciekawe wydarzenia oraz bierz udział w promocjach i konkursach